Blogg - Krav finns dom

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Godin_van_de_Wind_4_Nieuwpoort.jpg

K: Krav - finns dom?

Av Charlotta Carlsson 2020-02-22


Ooooh... a tricky question. Vore snarast lämpligt som ämne för en doktorsavhandling i praktisk filosofi. Eller varför inte ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt mellan psykologer, lingvister och jurister?


Med åren blir jag mer och mer benägen att svara NEJ på frågan. I varje fall om man med ”krav” menar att det skulle finnas skriftliga beskrivningar som utgör något slags pålitligt facit.


Det finns nog ingen annan aspekt av IT som balanserar så vingligt mellan traditionellt och modernt och som har så många tolkningar som begreppet krav. Det finns inget allmängiltigt svar på vad ett "krav" är.  Jodå, jag vet att det finns en del definitioner inom kravhanteringsdisciplinen för att inte tala om i upphandlingsvärlden, men ändå. 


Likväl är kravhanteringen i ett IT-projekt helt avgörande för om projektet ska lyckas och leda till önskade effektmål.


Skriftliga krav behövs för att definiera scopet för leveransen, men de innebär en skenbar tydlighet. Det finns nämligen så mycket behov som inte går att förutse i en kravställningsfas, som ändå kan vara helt avgörande för om systemet kan tas i bruk. Ett system blir inte till nytta förrän det fungerar bra i samspel med användarna. Och det är först vid realiseringen av kraven som det är möjligt att få reda på användarnas verkliga behov. Det får man genom ett
iterativt arbetssätt där de som utvecklar systemet på olika sätt tar in feedback från användare. Därför måste både beställare och leverantör vara öppna för att kraven detaljeras och utvecklas med tiden.


Krav - finns dom?


Nyss svarade jag NEJ ur ett ganska filosofiskt perspektiv. Nu vill jag vända på det och svara som en praktiskt lagd acceptanstestledare:


JA, det hoppas jag verkligen!


Inför en acceptanstest är det förstås centralt att skaffa sig stenkoll på kraven. Både för att veta vad som avtalats, men också för att tänka ut vad som ska testas och hur. Att få tag på alla krav kan vara enkelt eller ett större detektivarbete, allt utifrån projektets storlek, hur kravarbetet gått till, vilken kompetens som finns, osv. Jag brukar ställa upp testområdena vid sidan av korresponderande kravdokument för att se var det finns oklarheter och luckor i kraven. Eller tvärtom upptäcka att jag glömt några testområden.


I den bästa av världar är acceptansprocessen sammanhållen från krav till test. Ni som känner mig vet att detta är min vision, och jag tror att den är inom räckhåll. Då behöver inte acceptanstestledaren vara detektiv.


Slutsats för bokstaven K: Krav är viktiga men de är inte hela sanningen.