På gång i C-a Musik

C-a Musik

Charlotta Carlsson

På gång

"Corelli och fransk romantik" i Österunda kyrka, Enköpings pastorat, 27 juli 2024 kl 18: Gudmund Frenskar och jag spelar berörande musik för cello och piano av bl.a. Corelli, Massenet, Boccherini, Piazzolla och Gershwin.

I sommar utvecklar jag mitt barockspel genom att delta i Karlsson barocks kurs för stråkmusiker. Ska bli väldigt kul! 


www.karlssonbarock.se

Söndag  25 augusti 2024 medverkar min stråkkvartett i gudstjänst i Österledskyrkan, Gamla Uppsala.  Kvartetten består av Linnea Hansson och Johanna Ulvbäck-Åbom, violin, Anna Lind, viola och så jag på cello.


Vi kommer att spela stycken av Wikmansson, Mozart, Hahn och Bach.

Hänt tidigare

Bach.Hjärta.Psalm till ungefär lika delar blev ett fint program till Musik vid helgsmål 13 juli 2024 i Funbo kyrka.


Åke Sällström och jag sjöng och spelade cello, orgel och piano. Jag spelade hela Bachs solosvit i d-moll, på barock-ish cellon. Alltid ett äventyr att få skapa denna musik på nytt. Jag sjöng bl.a. Alfvéns Saa tag mit hjerte och psalmen "Aftonbön" med text av Karin Boye. Åke spelade bl.a. P.B:s Intåg i Sommarhagen och Nocturne av Chopin.


En sådan glädje att få musicera med Åke och det blev en fin stämning i kyrkan.

På långfredagen 2024 spelade min stråkkvartett plus kontrabas och orgel i Uppsala domkyrkas Korsandakt. Jesu sju ord på korset av Schütz. Uppsala Katedralsångare sjöng under ledning av Ulric Andersson och solister var bl a Stefan Parkman och Hans Carlsten. (Bild från repetition.)


Min syster Lisen gifte sig med sin Gustav Adolf på Nationalmuseum i Stockholm den 17 februari 2024.


Det var fantastiskt att få spela till mingel och vigsel i Skulpturgården, en "one of a kind" lokal på alla sätt inkljusive akustik.


Brudparet hade önskat Saint-Saëns Svanen till inmarschen och det passade väldigt fint. Till minglet hade vi musik av Pachelbel, Elgar m.fl.

 

Vid gudstjänst i Österledskyrkan, Gamla Uppsala 14 januari 2024 spelade jag ur Bachs solosvit för cello nr 1 i g-dur och sjöng några pop- och gospellåtar med Lennart Björkesten vid pianot. Jag hade valt bland annat "Som en bro över mörka vatten". Sådant har jag inte vågat mig på tidigare under min sångsolistbana som mest handlat om att utveckla den klassiska rösten, men det är jätteroligt! Kroppen och rösten går in i ett mer avspänt "mode" som verkligen gynnar även den klassiska sången har det visat sig. 

På "En Nobel Julkonsert" med damkören Bella Donna 10 december 2023 i Gamla Uppsala kyrka spelade jag cello till bl.a. Bach-Gounods Ave Maria och Carolas Himlen i min famn. Ett väldigt roligt samarbete med kören och dess ledare Yvonne Palm Lebel.


Konserten livesändes och finns sparad på Bella Donnas Facebook-sida.

Den 4 november 2023 spelade jag vid minnesgudstjänst i Jumkils kyrka tillsammans med Ivar Murelius på orgel. Vi hade valt stilla musik från barocken av Couperin, de Fesch och Albinoni samt "Prière" (bön) av Fauré för cello och orgel. Det blev fin stämning både på och nedanför orgelläktaren och många fina ord efteråt.


Allhelgonahelg = cellohelg, helt klart! Jag fick användning för båda mina stråkar som syns på bilden. Barockstråke på modern cello blir nästan ett gamba-ljud, lite coolt.


Den 3/11 2023 hade jag med min cello för andra gången  glädjen att få gästa Fjärdhundra församlingshems "Lunchmusik med tankar inför helgen". Gudmund Frenskar stod för pianospelet och vårt program hade en suggestiv tonalitet med kompositörer som Pärt och Sjostakovitj, bland andra. Pärts "Spiegel im spiegel" var en favorit i repris från i somras och vårt första gemensamma möte med Sjostakovitj cellosonat gav mersmak.

Söndag 20 augusti 2023 spelade jag basso continuo på pragcellon med Uppsala Katedralsångare och Eva-Marie Hopstadius på orgel i högmässan i Uppsala Domkyrka. Vi framförde Alleluia ur J.S. Bachs motett "Singet dem herrn" samt till nattvardsgången ett Agnus Dei av Monteverdi.


Jag är så tacksam att ha denna magnifika kyrka som min musikaliska "hemmaplan" alltsedan gymnasieåren, och det var roligt att få bidra med cellospel i högmässan för första gången.

Sommarmusik i Bälinge kyrka 13 augusti 2023.


Maria Lindberg, Urban Sturk och jag bjöd på "Söndagshäng med Mendelssohns", inspirerat av de musikaliska salonger som Fanny Hensel, syster till Felix Mendelssohn och själv en framstående kompositör, höll i Berlin på 1840-talet.


På programmet stod solosånger, pianostycken, sopran/alt-duetter och ett par verk för cello och piano. Syskonen Mendelssohns musik utgjorde merparten av programmet men där fanns också lite Händel, Brahms och inte minst Marias två fina arr för sopran och alt a cappella av "Jag lyfter ögat mot himmelen" och "Lova Gud i himmelshöjd"

Under Rasbo kulturvecka, 12 augusti 2023, hade jag glädjen att spela basso continuo i musik av Vivaldi och Corelli med blockflöjtisten Katarina Widell och Martin Ljungdahl på cembalo. Barocken ligger mig varmt om hjärtat och detta kammarmusicerande gav verkligen mersmak.


Det hela gick av stapeln vid afternoon tea i församlingshemmet i Rasbo där musiken varvades med diktläsning, utställning av ikonmåleri och mumsande av nybakade scones. 


Morgonandakt med musik i Rasbokils kyrka den 11 augusti 2023.


Jag sjöng Händelarior ur Messias och operan Alcina med pianoackompanjemang av organisten Martin Ljungdahl, samt spelade några satser ur Bachs solosuite i d-moll på Pragcellon.


En mycket trevlig ny bekantskap med såväl Martin som församlingen och det fina kyrkorummet.

"Ljuva toner under valven" i Härnevi kyrka 29 juli 2023.


Gudmund Frenskar och jag spelade bl.a. 1:a satsen ur Edward Elgars cellokonsert, Aria av 150-årsjubilerande Max Reger, "förlagan" Air av J.S Bach, Monolog 17 av Erland von Koch och den magiska "Spiegel im Spiegel" av Pärt. Jag sjöng även ett par satser ur "Sea Pictures" av Elgar.


Det var fullsatt och fin stämningunder Albertus Pictors takmåleri i det lilla kyrkorummet!


Långfredagsmusik påsken 2023 på cello med Ivar Murelius, piano, i Börje kyrka. Tillsammans spelade vi musik av Bach, Albinoni, de Fesch och Couperin. Dessutom spelade jag någr satser ur Bachs d-moll-svit varvat med psalmer på solocello. Det blev ett fint program.


Fyra motetter av Johann Sebastian Bach stod på programmet 2 april 2023 i Uppsala Domkyrka. Uppsala katedralsångare sjöng, jag spelade continuocello, Bo Eriksson orgel och Ulric Andersson dirigerade. Minst 200 personer fanns i publiken. Jag spelade på en lånad centraleuropeisk fin äldre cello, och premiär för min nya barockstråke.


I Fjärdhundra kyrkans hus ordnas varje fredag "Lunchmusik med tankar inför helgen".  På Marie bebådelsedag 24/3 2023 spelade jag där tillsammans med Gudmund Frenskar på piano. Det blev passande nog tre stycken "Ave Maria" - av Bach-Gounod, Schubert och Piazzolla samt några andra stycken. Rummet passade utmärkt för kammarmusik. 

Musikstunder på Förenade Care Liljefors Torg fredag 17 mars 2023. En stor glädje att få mötas i sång med de boende och många kunde varenda vers på såväl vaggvisor som psalmer och folkvisor. En riktigt fin stämning blev det. Musik som man känner igen har en förmåga att lysa upp kropp och själ.

Söndag 13 november 2022 sjöng jag i högmässan i Bälinge kyrka med ackompanjemang av kantorn Ivar Murelius. En Bach, en Mendelssohn, en folklig koral och en psalm som passade in under temat "Vaksamhet och väntan". 

Lördag 12 november 2022 var det "Lördagshäng med Mendelssohns"  i Österledskyrkan, Gamla Uppsala. Eftermiddagskonsert med efterföljande fika. Ett eget evenemang tillsammans med mina vänner Maria Lindberg (sopran) och Urban Sturk (piano, orgel).


Sångduetter och solon, piano, orgel och cello stod på programmet med musik av syskonen Fanny Mendelssohn Hensel och Felix Mendelssohn, Brahms, Fauré och Händel. Och två fina arr av Maria för sångduo a cappella. Vi kunde inte låta bli att göra Kattduetten som extranummer. Publiken var liten men entusiastisk! Detta ska vi göra om!

Ljuständningsgudstjänst i Funbo kyrka söndag 6 november 2022. Jag spelade stråkkvartett tillsammans med Sävja och Funbo kyrkokörer, trumpet- och sångsolist. Fullsatt kyrka och fantastisk stämning, allt under ledning av Åke Sällström.

Spännande och inte så ofta spelad för cello och piano eller orgel stod på programmet vid två gudstjänster lördag 5 november i Enköpings pastorat:  Österunda kyrka och Altuna kyrka. Gudmund Frenskar ackompanjerade på piano och orgel. Vi spelade bl.a. ett fantastiskt tvåsatsigt verk av Mammadaga Israfilzade skrivet för ca 100 år sedan. Dessutom Hugo Alfvéns Notturno Elegiaco, Berceuse av Gunnar de Frumerie samt Sarabande ur Bachs C-dursvit för solocello.

Söndag 23 oktober 2022 medverkade jag med sång och cellospel i högmässan i Funbo kyrka. Musik av Bach (ur solosviterna för cello och altaria ur "Gottes Zeit ist der allerbest Zeit") samt Händel och Mendelssohn. Åke Sällström ackompanjerade.

Söndag 2 oktober 2022 medverkade jag med cellospel i gudstjänst i Årstakyrkan, Uppsala. På programmet stod Pachelbels berömda kanon i duett med Anders Emtell på klassisk gitarr och några stycken tillsammans med barnkör.

Hösten 2022 gav jag ut CD:n "Mor sjunger - visor på sängkanten för gamla och små". Jag sjunger a cappella vaggsånger, visor och psalmer och min främsta målgrupp är demensboenden. Tanken är att jag är mamman på sängkanten och att musiken genom igenkänning ska ge glädje, lugn och ro. Skivan går att beställa här. Fem av sångerna finns också i strömmad version på bl.a. Spotify. Musiken är tidlös och passar förstås även för nutida små barn.

Söndag 10 juli 2022 medverkade jag i gudstjänst i Österledskyrkan, Gamla Uppsala. Cello såväl som sång stod på programmet och Fredrik Edebratt ackompanjerade. Vi spelade musik av Bach, Händel och Alfvén.


Sommargudstjänst - Österledskyrkan (osterledskyrkan.se)

17-22 juni 2022 deltog jag i International Master Class in Classical Singing i Stockholm. En otrolig vecka med några av de bästa sångpedagoger du kan hitta och fantastiska pianister. Vi avslutade med en konsert då jag sjöng "O thou that tellest good tidings to Zion" ur Händels Messias.


12 juni 2022 vid prästvigningsgudstjänst i Uppsala Domkyrka medverkade jag som altsolist tillsammans med Uppsala Katedralsångare i  uruppförande av ett nyskrivet verk av Ulf Bilting.


En ära att få framföra detta, och roligt att få bre ut sig i de låga registren.