Blogg - Lokaler godis och frukt

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trolleholms_slott_20131013_007_(10254793564).jpg

L: Lokaler, godis och frukt

Av Charlotta Carlsson 2020-03-06


    I god tid innan en acceptanstest ska dra igång behöver man planera för hur testverksamheten ska fungera rent praktiskt. Var ska testarna sitta? Vilken utrustning kommer finnas? Det behövs bra fysiska förutsättningar.


    Det kan vara många inblandade i en acceptanstest och de sitter troligen utspridda till vardags. De ska under testerna lämna sina vanliga sysslor för att ingå i en temporär testorganisation, de behöver enkelt kunna samarbeta och få vara fokuserade på testandet.


    Även om det inte är frågan om en jättestor testorganisation så är det viktigt att personerna som ska delta får möjlighet att frigöra sig från det vanliga arbetet under testandet. Detta är ofta duktiga nyckelpersoner, sådana som hjälper kollegor och har många bollar i luften. Det blir svårt att koncentrera sig på tester om man ska sitta på sin vanliga plats.


    Här är min checklista för en bra testlokal:


    • Gemensamt rum för dem som testar inom samma verksamhetsområde.
    • Testgrupperna sitter i närheten av varandra för att lätt kunna hjälpas åt.
    • I rummen kan det enskilda testandet övergå spontant i möten, utan att behöva boka särskilda konferensrum.
    • Bildskärm på väggen för gemensamma genomgångar
    • En större yta med plats för ståuppmöten med alla - det duger med en korridor eller fikarum bara det finns väggar eller whiteboards att skriva information på. Väggplast är bra!
    • Testledningsrum med plats för mindre möten eller i kombination med samlingsytan.
    • Samma sorts utrustning som man ska använda i produktion (dator, skärm, plattor, telefoner, skrivare etc, med rätt systemmiljö så att alla förutsättningar är de som det blir när man går i drift)
    • Platser med OK ergonomi vilket innebär riktiga bildskärmar, tangentbord och mus. Sitta och jobba på laptops i timtal är inte bra för de flesta nackar. Detta kombineras på rimligt sätt med förra punkten - testen bör göras i den klientmiljö som gäller i produktion.
    • Plats för personer från systemleverantör när de ska medverka
    • Tillgång även till konferensrum för bokade möten.
    • Videokonferensmöjligheter om intressenter finns på annan plats.
    • Fruktskål och godis.


    Vilka av dessa punkter är mest relevanta för dig? Det avgörs förstås av storlek och karaktär på testgrupp, projekt och leverans. Jag har inte särskilt bra koll på hur andra testledare ser på lokalfrågan får jag erkänna.


    Jag vet inte heller hur mycket godis det brukar gå åt i andras testprojekt. Sjäv gör jag som testledare gärna godiset till en daglig happening där skålarna kommer fram efter lunch!  Jag inbillar mig att det får testarna att känna sig viktiga och ompysslade.


    Slutsats för bokstaven L: Ordna bra lokaler för acceptanstest.