Blogg - Morgonsamling och ledarskap

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Godin_van_de_Wind_4_Nieuwpoort.jpg

M: Morgonsamling och ledarskap

Av Charlotta Carlsson 2020-02-15


Å ena sidan är det ingen skillnad mellan testledning och ledarskap i allmänhet - du ska leda och fördela arbetet. Det gör du genom att engagera, skapa tydliga mål och förutsättningar för arbetet, bygga gruppen och ett bra arbetsklimat där individerna blir trygga och kan prestera bra. Du planerar, ställer krav, stöttar, följer upp. Du behöver en förmåga att anpassa ditt ledarskap efter situation och individ. Till stora delar liknar testledning vanlig projektledning och du kan använda de flesta verktyg du har som projektledare.


Å andra sidan ställer acceptanstestledning alldeles speciella krav! 


Som projektledare har du gränssnittet mot linjeorganisationen att tänka på. Som acceptanstestledare har du också detta, men samtidigt rapporterar du till projektledningen. Det blir en form av tredimensionell ledarskapsmatris. Du behöver därför skapa tydliga gränsdragningar kring ditt uppdrag och det kan se olika ut i olika situationer. Du behöver förstås också bygga synnerligen goda relationer i alla delar av denna matris. Men det räcker inte med det. Ledarskapet går också utanför den egna organisationen: i förhållandet till systemleverantörerna.


Detta gör acceptanstestledarrollen speciell:

  • Det är ofta kort tid att bygga en effektiv organisation.
  • Testorganisationen är troligen temporär - till skillnad mot en testorganisation hos en systemleverantör eller inhouse-utvecklingsorgansiation.
  • Testarbetet konkurrerar om deltagarnas tid med andra projekt- och linjeaktiviteter - som testledare äger du inte tiden.
  • De individer som du ska leda gör annat än det som de arbetar med i vanliga fall, vilket ställer extra krav på dem och då behövs extra vägledning.
  • Testningen är till sin natur fokuserad på problem - det ger särskilda utmaningar att ändå behålla en positiv anda och hålla fanan högt i arbetet.
  • Systemleveransen är central för testuppdraget men du har inte kontroll på den eftersom det inte är du och din arbetsgrupp som levererar - ni tar emot.
  • Det uppstår förr eller senare oförutsedda fel och andra faktorer utanför din kontroll som kanske stoppar de planerade testerna. Beredskap behövs för att hela tiden planera om och se över alla beroenden. Inte minst så att den tid som testarna avsätter blir effektiv och inte frustrerande.
  • Eventuella otydligheter i beställningar och leveranser blir om inte förr konkret manifesterade i testresultatet. Acceptanstestledaren blir då en budbärare i obekväma frågor som kan ha stor påverkan på projektet och verksamheten.


Jag vill nu tipsa om några verktyg för att skapa en trygg och effektiv arbetssituation för testarna:

  • Förankra testarnas arbetstid med deras chefer och dem själva - att test kräver tid och fokus.
  • Tydliggör roller och ansvar inom testorganisationen och i förhållande till projektorganisationen.
  • Berätta i förväg om hur testerna kommer att gå till: när, var, hur jobbar vi
  • En skriftlig lathund för det praktiska om testverktyg, inloggningar i testmiljöer, hur man skriver felrapporter osv.
  • Berätta vart man vänder sig för att få hjälp med olika slags frågor, t.ex. när/hur systemleverantören är tillgänglig.
  • Tillgängliggör systemhandledningar, utbildningsmaterial, kravbeskrivningar.
  • Var tillgänglig som bollplank under testerna, vad det än gäller.
  • Ha retrospektiv efter testomgångens slut.


Och min favorit:

  • Boka in en stående morgonsamling varje morgon med dem som ska testa denna dag (deltagarna varierar troligen över tid). Projektledare och teknikansvariga bör också vara med. Samlingen, som kanske är 15-30 minuter, får gärna ha karaktären av ståuppmöte, där ni går laget runt och berättar vad som testades igår, och vad fokus blir idag. Som testledare informerar du om sådant som är viktigt att veta just nu, men framför allt får deltagarna ett tillfälle att dela med sig med varandra och hitta samordningsbehov. Innehållet i mötet varierar under testperiodens gång. I början blir det mest fokus på det praktiska för att komma igång, efter hand mer uppföljning och problemlösning och i slutet av testperioden fokus på utestående avvikelser. Morgonmötet blir som en sammanhållande länk för testorganisationen. Däremellan kommunicerar du som testledare förstås löpande med testgrupperna kring deras detaljfrågor.


Till sist är det värt att nämna att du som acceptanstestledare behöver kunna hantera såväl människor som tekniska frågor.


Slutsats för bokstaven M: Acceptanstest ställer speciella krav på ledarskapet.