Blogg - Regnponchos och ruttna tomater

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Godin_van_de_Wind_4_Nieuwpoort.jpg

R: Regnponchos och ruttna tomater 

- i huvudet på en acceptanstestare

Av Charlotta Carlsson 2020-02-08


Jag hade jobbat med testgrupper från verksamheten under ett par månader för att förbereda acceptanstesten av det nya affärssystemet. Vi identifierade testområden, designade testflöden, identifierade testdata och skrev testfall efter bästa förmåga. I vissa grupper fanns några riktigt luttrade personer som varit med och testat redan vid förra systembytet, medan för andra var detta helt nytt. Det var samma personer som även deltog i projektets processkartläggningar och konfigurationsarbete tillsammans med systemleverantören.


Mitt fokus som testledare var att vi skulle ta fram ett så bra underlag som möjligt. Att göra ett bra förberedande testarbete, helt enkelt. Jag tyckte de var jätteduktiga. Det var ett intensivt skede i projektet och många började bli trötta men vi såg samtidigt fram emot att
systemleveransen äntligen skulle komma.


När teststarten började närma sig hade jag bokat in förberedande träffar med alla som skulle vara med och testa, för att berätta hur testerna praktiskt skulle gå till, hålla en liten utbildning i testverktyget samt inte minst att fånga upp allehanda frågor som folk möjligen kunde ha på hjärtat.


I slutet av första träffen lämnade jag ordet fritt för frågor. En av deltagarna sa:


               "Får vi regnponchos"?


Jag blev för en gångs skull svarslös. Hon brukade kunna fälla en del kul kommentarer, men vad menade hon nu? Vi skulle väl inte testa ute i regnet? Jag fick helt enkelt be om förtydligande av frågan. "Ja alltså så att vi inte blir smutsiga när de andra som inte varit med och testat börjar kasta ruttna tomater på oss".


I den stunden trillade det ner en stor pollett i mitt medvetande: Det vi gör i en acceptanstest har helt andra dimensioner än att ta fram fiffiga testfall. Det är ett enormt tryck på projektdeltagare från verksamheten:


- De ska ha koll på såväl verksamhetsmål som detaljerade rutiner.
- De ska sätta sig in i ett nytt system och nya arbetssätt före alla andra. System och arbetssätt som ofta inte ens finns ännu.
- De ska konkret i projektet omsätta verksamhetsmålen - och systemleverantörer kan ge varierande grad av vägledning i detta arbete.
- Det kommer i många kollegors ögon att vara de som "levererar" de nya arbetssätten som är svåra att ta till sig i början.
- De känner att de inte får missa något viktigt krav i dialog med systemleverantören - men hur kan någon tänka på precis allt?
- De kan få stå ut med massor av frustration under testarbetet och måste ändå gå vidare, vidare och vidare.
- Ibland har de sitt vanliga jobb att sköta parallellt med projektet.
 

                Vi ska vara rädda om acceptanstestarna!


Både projekt- och linjeorganisation ska synliggöra och backa upp deras insatser. Och testarna behöver "ledigt" från ordinarie arbetsuppgifter.


Som testledare kan jag stötta genom att förklara vad testandet kräver i tid och fokus.
Under testerna försöker jag vara ett stadigt bollplank, så att vi ser helheten och proportionerna.


Slutsats för bokstaven R: Acceptanstestarna ska inte behöva regnponchos.