Blogg - Schema - vem vad och beroenden

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Godin_van_de_Wind_4_Nieuwpoort.jpg

S: Schema - vem, vad och beroenden

Av Charlotta Carlsson 2020-06-28


Man skulle kunna tro att acceptanstestförberedelser till största delen handlar om att förstå kraven, lära sig systemet, och ta fram testfall. Men det är bara en liten del. Lika mycket handlar det om praktiska saker (se även bokstaven L om lokaler m.m.) som att säkra resurser och förankra tid för tester i deras kalendrar.


Så snart du som testledare har att göra med en större testorganisation, och i synnerhet om det är en tillfällig sådan, rekommenderar jag att du gör ett överskådligt schema för testperioden. Där ska framgå vem (namn, testroll) som ska testa vad (på överskådlig nivå), var de sitter (rum) och när (dagnivå). Det kan också synas, i förkommande fall, ramar såsom när testperioden startar, när leveranser sker till testmiljön, eventuell specifik omtestperiod och driftsättningsdatum. Schemat kan också  börja redan vid testförberedelserna, med milstolopar för t.ex. när testfall och testdata ska vara klara.


Syftet med schemat är bland annat


  • Förankra personernas tid för testarbete i god tid hos chefer och dem själva
  • Tydliggöra beroenden kring vilka som behöver testa samtidigt och i vilken ordning
  • Se till att det finns plats i lokalen för det antal personer som ska vara där samtidigt och en praktisk placering för dem som ska testa tillsammans
  • Identifiera dagar då olika systemleverantörer och integrationspartners behöver medverka
  • Förbereda stödfunktioner som teknisk personal på när deras hjälp kan behövas
  • Skriva ut och ha på väggen i testlokalen som visuellt stöd för både testledare och andra under testperioden. (Vem förväntas komma idag, och hur påverkar det om hen är sjuk? Var sitter NN som jag vill testa X tillsammans med? När var det vi skulle köra integration Y?)
  • Underlag till kalenderbokningar
  • Underlag till omplanering


Framtagandet av schemat görs gärna med nyckelpersoner i workshopform med lappar på vägg för att hitta beroenden, testbehov som fallit mellan stolar och uppskatta tidsåtgång.


Sen sätts det gärna på pränt för att kunna spridas i organisationen. Excel funkar bra! Lägg lite tid på att fixa en överblickbar struktur som grund. Själv är jag väldigt obegåvad på sådant så om någon kollega gjort något snyggt i excel så knycker jag friskt.


Använd gärna olika symboler eller färger för ordinarie testdagar, reservdagar och omtestdagar. Gruppera på testområden/testgrupper.


Till sist: Gör schemat i god tid. Var också tydlig med att schemat kan (högst troligt) ändras om det händer oförutsedda saker under testerna.


Slutsats för bokstaven S:  Schema för testperioden underlättar förankring av resurser och är ett visuellt stöd.