Blogg - Är du agil?

Är du agil?

Av Charlotta Carlsson 2021-03-18


Är det bara jag - eller börjar begreppet ”agilt” bli lite urvattnat? Det är som att ”agilt” har blivit synonymt med ”bra”. Så fort vi gör något bra så gjorde vi det antagligen på agila grunder. Eller tvärtom, om det inte gick så bra med IT-projektet så var man troligen inte tillräckligt agil. Alla vill ju självklart vara bra så då är vi alla agila - eller?

 

Trots att jag jobbat länge med agila metoder så tog jag bort ”agilt ledarskap” från min LinkedIn-presentation nyligen då jag kom på mig själv med att inte veta riktigt säkert vad jag menade, eller i alla fall inte vad andra kunde tänkas tro att jag menade.  Jag ändrade till ”IT-ledarskap”. För det jag (tror att jag) menar är att jag är en bra ledare inom IT.

 

Jag vill påstå att vad du än kommer på för trender inom ledarskap, organisation, ekonomi, marknadsföring, projektmetodik, system- och produktutveckling så har någon de senaste åren sagt att det är ”agilt”. Eller förresten inte bara trender, jag skulle snarare säga: vad du än kommer på som är beprövat sedan länge och fungerar så återfinns det numera inom de agila koncepten. Vet du till exempel att i ramverket SAFe från Scaled Agile Inc. har man nyligen införlivat Kotters berömda 7 principer för förändringsledning som han skrev om redan i mitten av 1990-talet? Och vet du som började jobba på 2000-talet, att iterativ utveckling, prototyping, användarcentrering, produktionssättning i små portioner och gränslöshet mellan utveckling och drift/förvaltning var kända framgångsfaktorer redan på 70-80-90-talet? Allt före Scrum var faktiskt inte "Vattenfall".

 

I Sverige har vi dessutom sedan länge praktiserat ett tillitsbaserat ledarskap, ett hållbart arbetsliv, och att vi som utvecklare (jag började jobba 1995) ofta jobbade tätt tillsammans med verksamheten. Att IT-projekt ska betraktas som verksamhetsprojekt låter ibland som en oerhört modern (och bra=agil) insikt. Men hör här: när min man började jobba som nyexaminerad ingenjör kring 1980 på ett stort industriföretag hade ett av hans första projekt som syfte ”Administrativ utveckling med hjälp av ADB”. (ADB=administrativ databehandling, ett ord som användes innan man kom på "IT".)

 

Du har nog inte missat att det agila manifestet fyller 20 år i år. De 17 männen (faktiskt ingen enda kvinna!) som skrev det agila manifestet en helg 2001 på en whiteboard bland bergen i Utah satte huvudet på spiken på en problematik som fanns då, åtminstone i USA: Toppstyrda projekt som aldrig lyckades hålla tid- och budgetramar och, framför allt, en nedvärdering av utvecklare.  Idag har grundtankarna i manifestet och de agila principerna, trots många missförstånd och en påtaglig historielöshet bland många agila förespråkare, blivit en självklar värdegrund för i stort sett all IT-utveckling. Det är naturligtvis välförtjänt, även om det ibland i svensk företagskultur har slagit in öppna dörrar. 


Numera har ju det agila konceptet även spritt sig till andra discipliner såsom HR och ekonomistyrning. De flesta företag och offentliga verksamheter med självaktning vill nu till och med göra hela organisationen ”agil”. Å ena sidan ska man då hitta framgångsfaktorn för snabbrörlighet i just vår organisation och affär, å andra sidan finns det potentiellt så mycket att göra för att bli "agil" att det kan kännas nästan övermäktigt att börja.

 

Framgångsfaktorn för det agila manifestet har troligtvis varit en tilltalande enkelhet i budskapet som gjort att det har kunnat tolkas vidare och anpassats i princip var och hur som helst. Men jag tycker nu att detta också har börjat bli dess svaghet:

 

Eftersom ingen snart vet vad ”agil” egentligen betydde från början utom att allt som är bra är ”agilt” så ger det ganska lite konkret information om vad som behöver göras för att utveckla IT-system på ett smart sätt.  Snart borde det därför finnas utrymme för ett nytt paradigm för just IT-utveckling. Det ska bli spännande att se vad det blir. Det är kanske redan här fast jag inte har märkt det? Har du ett förslag?


Jag hoppas att det nya paradigmet på ett konkret sätt ger vägledning i hur människor kan nyttja all fantastisk teknologi till att skapa vårt framtida goda samhälle. Snarare än att fundera över om vi är agila eller ej.